Dostupni linkovi

Sastanak ministara Indije i Kine uoči samita BRIKS-aMinistri inostranih poslova Indije i Kine sastali su se danas u Nju Delhiju gde će se ovog meseca održati samit pet zemalja u brzom razvoju koje se zalažu za veći
uticaj u globalnim finansijskim pitanjima.

Članovi ove grupacije poznate pod nazivom BRIKS su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Četvrti samit BRIKS-a biće održan u Nju Delhiju 28. i 29. marta, rekao je portparol indijskog ministarstva za spoljne poslove.

Na dnevnom redu sastanka biće pitanja vezana za globalno upravljanje i globalne izazove kojima se zemlje BRIKS-a bave, kao što su klimatske promene, bezbednost hrane i energije, održiv razvoj, međunarodne finansijske krize i međunarodni terorizam.

Indijski ministar spoljnih poslova S. M. Krišna je rekao da su odnosi Indije i Kinom pozitivni i da treba da se dalje ojačaju i prošire.

Indija i Kina dele dugu spornu granicu na Himalajima oko koje su vodile i kratak rat 1962. godine.

U 15 rundi zvaničnih pregovora održanih od tada ostvareno je malo napretka ka rešenju spora.

Jedno od spornih pitanja između Kine i Indije jeste i to što dalaj lama živi u izgnanstvu u Indiji, gde je pobegao 1959. godine posle neuspele tibetanske pobune protiv kineskih vlasti.
XS
SM
MD
LG