Dostupni linkovi

Fondacija Fridrih Ebert: Crna Gora će teško ispuniti uslove za EU


Zbog bliskog miješanja politike, ekonomije, korupciije i organizovanog kriminala, teško je vjerovati da Crna Gora u bliskoj budućnosti može ispuniti uslove za ulazak u EU, stoji u analizi o Crnoj Gori koju je objavila njemačka fondacija "Fridrih Ebert".

To se posebno odnosi na pregovaračka Poglavlja 23 i 24, koje se tiču pravosuđa, korupcije i osnovnih prava, navodi Markus Šnajder, autor ove analize, i dodaje da će među ključnim izazovima biti "nekontrolisana vlast Mila Đukanovića i kriminal", piše Dan.

Vijesti prenose da je Crna Gora u mnogim oblastima i dalje veoma udaljena od evropskih standarda "a kao jedina demokratska država Evrope, nije doživjela smjenu vlasti poslije sloma komunizma, pa u petoj godini nezavisnosti može da važi samo kao polukonsolidovana demokratija sa marginalizovanom opozicijom, civilnim društvom u okovima i moćnim državnim aparatom etablirane i privredne elite". Navodi se i da ostavka Đukanovića "nije bilo njegovo povlačenje sa vlasti".

Ukazano je da je Đukanovićev život u vrhu crnogorske zajednice dokaz visoke političke inteligencije, ali i bezobzirnosti i ideološke podobnosti, poput kameleona "što je on iskoristio da akumulira privatno bogatstvo".

Šnajder napominje da su "šefovi tri najbitnije opozicione partije - SNP, Nove i PzP, međusobno posvađani bez lijeka" i da zbog toga "opozicija u očima javnosti nije u stanju da ponudi realistična i konzistentna rješenja za probleme društva".

Dublji razlog za izopštenje ove tri partije iz vlasti leži u borbi za nacionalni identitet, zbog čega postoji strah da promjena vlade ne bi bila samo izmjena elite u vrhu države, nego da bi egzistencija same države bila dovedena u pitanje - zaključuje njemački analitiča.
XS
SM
MD
LG