Dostupni linkovi

Paket za Grčku podstakao rast berzi


Akcije na evropskim berzama danas su porasle, a indeks Stock Europe 600 nadoknadio je jučerašnji pad poslije usvajanja paketa pomoći za Grčku u njemačkom parlamentu.

Rast su, takođe, zablježile berze u SAD i širom azijskog kontinenta, prenijela je agencija Bloomberg.

Upadljiv napredak ostvarile su akcije francuske automobilske grupacije "Peugeot citroen", koje su ojačale za sedam procenata pošto je kompanija najavila povezivanje sa američkim "General motorsom".

Evropske akcije juče su oslabile za 0,3 odsto, nakon što je Grupa 20 najrazvijenijih zemalja odbacila pozive eurozone da poveća raspoložive resurse Međunarodnog monetarnog fonda.

Njemački parlament juče je glasanjem odobrio isplatu pomoći Grčkoj od 130 milijardi eura, a kancelarka Angela Merkel upozorila je poslanike da bi potiskivanje Grčke iz eurozone moglo da nanese neprocjenjivu štetu.

Agencija Standard i Poor's umanjila je kreditni rejting Grčke na nivo "selektivni bankrot" nakon što je Atina postigla dogovor o restrukturisanju duga sa privatnim investitorima i unijela klauzulu po kojoj će se sporazumom primjenjivati i na one koji na njega nisu pristali. Trenutni rejting Grčke je CC, što je dva stepena iznad stanja bankrota.
XS
SM
MD
LG