Dostupni linkovi

Danas odluka o kandidaturi Srbije



Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi da danas preporuče Savetu EU da Srbiji dodeli stratus kandidata za članstvo u Uniji.

Dan pred veliku odluku za Srbiju Ketrin Ešton i Boris Tadić su optimisti i od ministara Evropske unije očekuju pozitvan odgovor. Posle zajedničkog sastanka u Briselu, dvoje lidera sigurni su da je Srbija zaslužila i da je na dobrom putu da dobije status kandidata.

"Odavno verujem da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Zaista se nadam da će ministri napraviti korak napred u pogledu davanja statusa Srbiji. To će biti dokaz vaše hrabrosti, vizije, posvećenosti narodu Srbije, jer to znači da ste prepoznali šta je budućnost za vaš narod. To nam je svima omogućilo da stignemo do ove tačke", istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Da će posle sastanka Srbija biti korak blize članstvu u Evropskoj uniji nada se i predsednik Tadić, ali naglašava da zasluge pripadaju čitavom narodu. " Ja mislim da Srbija zaslužuje status kandidata, ali to nije samo stvar mene i mog tima već dobrobiti celog srpskog naroda", rekao je on.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica EU na sastanku Saveta za opšte poslove, a zatim i da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2 marta.
XS
SM
MD
LG