Dostupni linkovi

Vojne vežbe Južne Koreje i SAD


Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države započele su danas veliku vojnu vežbu, saopštio je predstavnik južnokorejske vlade u Seulu, prenela je agencija Frans pres, napominjući da su vežbe počele uprkos pretnji Severne Koreje da će izvršiti odmazdu.

Portparol zajedničkog štaba samo je saopštio da je počela velika vojna vežba koja se održava svake godine, ne navodeći druge detalje.

Južnokorejski i američki zvaničnici su prethodno najavili da su 12-dnevne vojne vežbe defanzivne prirode, dok je severnokorejska novinska agencija KCNA izvestila da se zbog ovih vežbi sve više strahuje da bi na Korejskom poluostrvu ponovo mogao da izbije rat.

Severnokorejski lider Kim Džong-un zapretio je da će, ukoliko bude isprovociran, izvesti "snažan osvetnički udar" protiv Severne Koreje, javili su juče državni mediji, dan uoči početka godišnjih vojnih vežbi Seula i Vašingtona.

Zvanična agencija KCNA javila je da je ovo nalog koji je Kim, kao vrhovni komandant severnokorejske vojske, dao prilikom obilaska vojnih jedinica, uključujući i odred koji je 2010. godine bombardovao južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe.

"Naredio im je da izvedu snažan osvetnički udar, ukoliko neprijatelj imalo uđe u vode koje su pod suverenitetom Severne Koreje", navodi se u izveštaju agencije, preneo je AP.

Još jedna u nizu sličnih pretnji iz Pjongjanga upućena je dan pošto je američki izaslanik Glin Dejvis u Seulu rekao da je na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Severne Koreje Kim Kje Gvanom u Pekingu prošle nedelje jasno stavio do znanja da odnosi na Korejskom poluostrvu moraju da se poprave.

Ovo su bili prvi razgovori u cilju obnavljanja međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju i spornom severnokorejskom nuklearnom programu, otkako je u decembru preminuo prethodni lider Severne Koreje Kim Džong-il, otac mladog Džong-una.

Poslednji pregovori šest zemalja - SAD, Severne i Južne Koreje, Kine, Japana i Rusije, održani su pre više od tri godine.
XS
SM
MD
LG