Dostupni linkovi

Avganistan:Policajac osumnjičen za ubistvo američkih vojnika


Avganistanske vlasti izrazile su danas uvjerenje da je pripadnik policijske obavještajne službe možda umiješan u jučerašnje ubistvo dvojice američkih oficira unutar kompleksa Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu zbog čega je NATO povukao svoje osoblje i iz ostalih ministarstava.

Višerangirani bezbjedni izvori rekli su da je glavni osumnjičeni za ubistvo Amerikanaca unutar jako obezbijeđenog kompleksa avganistanskog MUP-a Abdul Sabur (25).

"Abdul Sabur je trenutno na slobodi. On je za nas glavni osumnjičeni, ali ne možemo izvlačiti zaključke da li je on ubica", rekao je jedan od izvora, dodajući da snimci nadzornih kamera pokazuju da je Sabur imao pristup Komandnom i kontrolnom centru, gdje su pronađeni ubijeni Amerikanci.

Ubistvo američkih oficira desilo se u vrijeme kada u Avganistanu već peti dan vlada nezadovoljstvo zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO-a uprkos izvinjenju američkog predsjednika Baraka Obame.

Analitičari ističu da ukoliko bi bilo utvrđeno da su ubistva povezana sa avganistanskim snagama, pojaviće se nova pitanja o ubacivanju talibana u njihove redove te sposobnosti za preuzimanje odgovornosti nakon odlaska međunarodnih snaga 2014. godine.

Talibani su preuzeli odgovornost za ubistvo američkih oficira.
XS
SM
MD
LG