Dostupni linkovi

Argentina: Mašinovođa voza tvrdi da su kočnice bile neispravne


Mašinovođa Marcos Cordoba bio je za upravljačem voza, koji je sredinom sedmice udario u platformu na kraju perona na željezničkoj stanici u Buenos Airesu pri čemu je poginula 51, a povrijeđeno više od 700 osoba, i on za nesreću krivi neispravne kočnice.

Argentinska novinska agencija "Noticias Argentinas" javila je da je mašinovođa upozorio svoje nadležne da ima problema sa kočionim sistemom, ali da mu je naređeno da nastavi da se kreće.

"Na svakoj stanici, javljao sam se radio-stanicom kontroloru i govorio mu da imam problema sa kočnicama ali mi je jednostavno govoreno da nastavim", rekao je Kordoba.

Istražioci navode da će provjeriti snimke iz kontrolne sobe.

Mašinovođa je pod istragom pod sumnjom da je odgovoran za, kako se navodi u argentinskom zakonu, "pričinjavanje štete bez namjere da uzrokuje povrede".

Cordoba je povrijeđen u nesreći i spasilačke službe morale su specijalizovanim alatom da isijeku kabinu da bi ga izvukle iz kabine voza.

Sudija Claudio Bonadio dozvolio je Cordobi da ode kući poslije uzimanja iskaza, mada mu je naređeno da se sedmično javlja u kancelariju državnog tužioca.
XS
SM
MD
LG