Dostupni linkovi

Guverner najavio da će raditi za jednu forintu


Guverner Centralne banke Mađarske (MNB) Andraš Simor koji je u središtu sukoba konzervativne vlade Viktora Orbana i Evropske unije (EU), izrazio je u petak spremnost da radi za simboličnu platu od jedne forinte (0,3 centa).

To bi učinio "da bi se što je pre moguće završio sukob sa Vladom o platama funkcionera Centralne banke, sukob koji bi mogao da uspori dogovor Mađarske i EU", rekao je Andraš Simor - piše u saopštenju objavljenom u petak uveče u Budimpešti.

Vlada premijera Viktora Orbana je 2010. godine mesečnu platu guvernera MNB smanjila sa osam miliona forinti (27.500 evra) na dva miliona forinti (6.800 evra).

Guverner Andraš Simor je osudio smanjenje plate kao napad na nezavisnost Centralne banke i požalio se evropskim institucijama. Prošle, 2011. godine,

Viktor Orban je otišao još dalje proguravši u Skupštini ustavni zakon koji se može menjati samo dvotrećinskom većinom, o jačanju uticaja Vlade na Monetarni savet i MNB koji odlučuju o kamatnim stopama i mađarskoj valuti, forinti.

Sredinom januara Evropska komisija je pokrenula tri prekršajna postupka protiv Budimpešte, od kojih je jedan upravo reforma Centralne banke, a Brisel veruje da joj je ugrožena nezavisnost.
XS
SM
MD
LG