Dostupni linkovi

Lajčak: Neće biti novih uslovljavanja za Srbiju


Evropski diplomata Miroslav Lajčak rekao je odluku o kandidaturi Srbije za prijem u Evropsku uniju trebaju doneti sve države-članice EU.

Lajčak je kazao je da je za EU bitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, da neće biti novih uslova za Srbiju na putu evropintegracije, ali rekao je i da o kandidaturi "odluka treba da se donese glasovima svih 27 država članica EU".

Lajčak je rekao za B92 da će Evropski savet 1. marta proceniti da li je Srbija, da bi dobila status kandidata, ispunila tri uslova koje je Evropski savet postavio decembra prošle godine.

"Danas smo vrlo blizu tog datuma, ali nismo još tu. Ne bi bilo odgovorno da ja sada spekulišem", rekao je Lajčak, izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove.

On je kazao da su uslovi poznati, a da je princip regionalne saradnje jedan od ključnih pricipa evropske integracije.

"Srbija je mnogo napredovala, očekuje status kandidata. Kosovo ima interes da uđe u taj proces. Srbija ne treba da bude opterećena time kakav je odnos EU prema Kosovu jer Srbija zna tačno šta treba da uradi", kazao je Lajčak.

On je podsetio da neke članice EU ne priznaju Kosovo, ali da sve priznaju evropsku perspektivu čitavog regiona.

Na pitanje da li EU očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, Lajčak je rekao da ne postoji nijedan evropski dokument kojim se to traži.
XS
SM
MD
LG