Dostupni linkovi

NATO poziva Avganistance na uzdržanost


Visoki zvaničnik NATO izjavio je danas da istraga ovonedjeljnog paljenja primjeraka Kurana u američkoj bazi u Avganistanu napreduje i pozvao Avganistance da budu strpljivi i uzdržani.Apel američkog generala Džona Alena uslijedio je u trenutku kada su avganistanske snage stavljene u stanje pripravnosti četvrtog dana novih protesta širom zemlje.

"Saradnja sa avganistanskim vlastima je jedini put da se ova velika greška ispravi i učini sve da se nikada ne ponovi", naveo je Alen u saopštenju.Američki general pozvao je Avganistance da "ispolje strpljenje i uzdržanost dok se činjenice prikupljaju".

Vojna koalicija pod vođstvom SAD navela je da su primjerci Kurana poslati greškom 19. februara na smetlište za spaljivanje u vazduhoplovnoj bazi Bagram, i da je istraga tog slučaja u toku.

Objašnjenje i višestruka izvinjenja američkih zvaničnika do sada nijesu umirili Avganistance, a incident je uvećao i napetost između međunarodnih snaga i njihovih avganistanskih partnera.

Posle spaljivanja Kurana, usledili su protesti koji ulaze u četvrti dan, a u sukobima tokom demonstracija poginulo je 13 ljudi, uključujući dvojicu američkih vojnika.
XS
SM
MD
LG