Dostupni linkovi

Sud u Strazburu osudio vlasti Italije zbog vraćanja imigranata


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio protiv zvaničnog Rima zbog vraćanja ilegalnih migranata u Libiju. Zbog toga će italijanska vlada razmotriti svoju imigracionu politiku.

Sud u Strazburu je naložio plaćanje po 15.000 evra za svakog vraćenog somalijskog i eritrejskog migranta, najavljeno je vlade Italije.

Presuda dovodi u pitanje kontroverzni sporazum između bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija, s posebnim akcentom na vraćanje 24 izbeglice iz Eritreje i Somalije u Libiju 2009.

Sud u Strazburu je utvrdio da su "nelegalni migranti i azilanti bili sistematski hapšeni i zatvarani u uslovima opisanim kao nehumanim za život" i naložili Italiji da plati 15.000 evra za svakog od 24 vraćena ilegalna migranta na tlo Afrike.

"Razmotrićemo ovu presudu s velikom pažnjom. To će nam omogućiti da razmislimo i ponovo razmotrimo našu imigracionu politiku", rekao je italijanski ministar za međunarodnu saradnju i integraciju Andrea Rikardi pošto je saopštena presude iz Strazbura, prenela je agencija AFP.

Prema sporazumu Italija-Libija, Italija se obavezala na isplatu kompenzacije Libiji zbog 30-godišnje okupacije.
XS
SM
MD
LG