Dostupni linkovi

Ranjena francuska novinarka traži evakuaciju iz Sirije


Francuska novinarka Edit Buvije, koja je ranjena u napadu na grad Homs u Siriji, zatražila je da bude evakuisana iz ove zemlje, jer joj je neophodna hitna medicinska njega.

Buvije, koja je zatražila da je prebace u Liban, povrijeđena je u napadu u kojem su poginuli novinari Meri Kolvin i Remi Ošlik u predgrađu Baba Amr.U video-snimku, koje su na internet postavili aktivisti sirijske opozicije, Buvije navodi da joj je polomljena butna kost i da joj treba hitna operacija.

Sve je jači pritisak na Damask da omogući pristup civilima koji su ugroženi sukobima.

SAD, Evropa i arapske zemlje planiraju da od predsjednika Sirije Bašara el Asada zatraže da u narednih nekoliko dana obezbijedi humanitarni pristup najugroženijim područjima.

Ove zemlje planiraju da svoj ultimatum iznesu na sutrašnjoj međunarodnoj konferenciji o Siriji u Tunisu.

Rusija i Kina, koje su najavile da neće prisustvovati konferenciji, suočavaju se sa kritikama Zapada i arapskih zemalja, jer su blokirale rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja bi podržala mirovni plan Arapske lige za Siriju.

Britanski BBC navodi da je komisija UN izradila povjerljivu listu sirijskih vojnih zvaničnika, na kojoj se vjerovatno nalazi i Asad. Zvaničnici sa ove liste mogli bi se suočiti sa istragom za zločine protiv čovječnosti.
XS
SM
MD
LG