Dostupni linkovi

Baza u Kirgistanu isključivo kao logistika za Avganistan


Ambasador SAD u Rusiji Majkl Mekfol odbacuje mogućnost da američka vazduhoplovna baza "Manas" u Kirgistanu bude korištena u slučaju rata sa Iranom.

"Tranzitni centar `Manas` služi kao podrška međunarodnih napora za stabilizacijiu situacije i bezbjednost u Avganistanu i uvek će biti korištena isključivo za te svrhe", objavio je Mekfol na svom "twitteru".

Ovo reagovanje uslijedilo je nakon što je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič juče izrazio bojazan da bi američka baza u Biškeku mogla biti upotrijebljena u konfliktu protiv Irana čime bi bio prekršen američko-kirgizijski sporazum o korišćenju te baze.

Američka vazduhoplovna baza kasnije nazvana "tranzitni centar" otvorena je na međunarodnom aerodromu "Manas" u Biškeku, glavnom gradu Kirgizije, u decembru 2001. godine u okviru antiterorističke akcije "Trajna sloboda" .

Prema zvaničnim informacijama, oko 1 500 vojnika i američkih civila radi u ovom centru. Na osnovu važećeg ugovora, vazduhoplovna baza "Manas" treba da bude zatvorena po isteku ugovora 2014. godine
XS
SM
MD
LG