Dostupni linkovi

Tihić: Srebrenici specijalni status kao Brčkom i Mostru


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je danas da bi Srebrenica trebalo da ima specijalni status kakav imaju Brčko i Mostar.Tihić je rekao Srni da bi na sastancima lidera šest vodećih političkih partija u BiH trebalo da se nađe i pitanje primjene Izbornog zakona BiH u Srebrenici.

On je ponovio da pitanje izbora u Srebrenici mora biti drugačije riješeno u odnosu na ostale opštine u BiH.

Tihić, koji je danas boravio u radnoj posjeti Vukosavlju, je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom dogovora `šestorke` postignutog u decembu pršle godine i istakao da je ostalo da na narednom sastanku, kome će predsjedavati predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nađu rješenje za provođenje presude `Sejdić -Finci` i pitanje vojne imovine.

On smatra da o ovim bitnim političkim pitanjima treba da se bave predstavnici najvećih stranaka, a da od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH očekuje da rade poslove iz svoje nadležnosti.

Povodom izjave ambasadora SAD u BiH Patrik Muna da je moguć dogovor o pitanju vojne imovine i pristupanju BiH NATO savezu, Tihić je rekao da su političari u BiH razgovarali o načinu rješavanja pitanja vojne imovine, ali da je zbog nekih hitnijih problema to pitanje ostavljeno da se riješi u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG