Dostupni linkovi

Asselborn: Srbiji odmah dati status kandidata


Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn smatra da bi Srbiji - i pored aktuelne dužničke krize koja potresa Evropsku uniju - odmah trebalo dodijeliti status kandidata za članstvo ukoliko se žele stabilnost i prosperitet u regionu.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Asselborn je u razgovoru za današnje "Večernje novosti" rekao da zemlji koja ima centralni položaj i značaj na Balkanu "treba omogućiti da dobije status kandidata".

Šef diplomatije i vicepremijer Luksemburga Jean Asselborn je istakao da je važno da ministarska odluka u februaru u tom smislu bude pozitivna.

"Stvari su, za mene, jasne. U decembru smo u Bruxellesu imali opsežnu diskusiju o Srbiji i Kosovu, naročito o statusu kandidata. U principu, veoma mnogo zemalja se već tada zalagalo za to da se Srbiji dodijeli status. Nekoliko njih, pogotovo Njemačka, imale su primjedbe, što ja poštujem. Ali, mislim da sada treba biti jasan", rekao je on.

Asselborn je istakao da ministri vanjskih poslova imaju ipak određeni utjecaj na Vijeće za opšte poslove, jer predstavljaju svoje zemlje pri donošenju odluka.

"Vijeće u februaru treba da donese brzu i nedvosmislenu odluku. Da sada omogući jednoj zemlji koja ima centralni položaj i značaj na Balkanu da joj bude dodijeljen status kandidata. Uvijek ponavljam da je Evropska unija projekt mira. Ako želimo mir, ako tražimo stabilnost i hoćemo da damo nadu srpskom narodu, na nama je da sada, kao ministri vanjskih i evropskih poslova, dodijelimo Srbiji status kandidata za članstvo u EU-u", naveo je ministar.
XS
SM
MD
LG