Dostupni linkovi

Lagard: Grčka učinila značajne naporeGrčka je uložila značajne napore da bi joj bila odobrena nova tranša pomoći kako bi izbegla bankrot, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

"Sada i druge strane treba da se potrude, i MMF je spreman da radi na tim osnovama", rekla je Kristin Lagard pre početka sastanka ministara finansija evro zone u Briselu.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je pre početka sastanka zakazanog za 15.30 časova, rekao da je optimističan o ishodu razgovora tokom kojih će biti odlučeno o novom paketu pomoći Grčkoj.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je takođe rekao da očkuje dobro rešenje koje će omogućiti da se Grčka dugoročno vrati na pravi put.

Francuski ministar finansija Fransoa Baruen je danas izjavio da postoje svi elementi za postizanje sporazuma da bi se izbegao bankrot Grčke.

Grčki parlament je prošle nedelje doneo nove mere štednje koje su uslov stranih poverilaca da Grčkoj odobre smanjenje duga od 130 milijardi evra i s tim povezani dogovor sa privatnim kreditorima - bankama za smanjenje državnog duga otpisom 100 milijardi evra.

Grčka mora da do 20. marta vrati 14,5 milijardi evra, a u suprotnom bi se našla u goroj situaciji nego Argentina pre 10 godina.
XS
SM
MD
LG