Dostupni linkovi

Skok cena nafteDan nakon što je Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku, cene sirove nafte su na azijskom tržištu skočile na devetomesečni maksimum od 105 dolara za barel.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je danas u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu ugovarana po 104,74 dolara za barel pošto je u jednom trenutku porasla na 105,21 dolar, na najviši nivo od maja prošle godine.

Marka "brent" je na berzi ICE u Londonu ojačala 1,43 dolara, na 121,01 dolar za barel.

Iransko ministarstvo nafte je u nedelju saopštilo da je obustavilo isporuke sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama, kao preventivni udarac kompanijama Evropske unije nakon što je taj 27-očlani blok uveo sankcije na izvoz sirove nafte koje uključuju zamrzavanje imovine iranske centralne banke i embargo na izvoz nafte počev od jula.

Iranski ministar nafte Rostam Kasemi je ranije ovog meseca upozorio da bi Teheran mogao da prekine izvoz sirove nafte "neprijateljskim" članicama EU. Taj blok učestvuje sa oko 18 odsto u ukupnom iranskom izvozu nafte.

Nafta je poskupela sa 96 dolara ranije ovog meseca pod uticajem optimizma da bi svetska ekonomija ove godine mogla da ojača više nego što se prvobitno očekivalo.

Banka "JP Morgan" je povećala prognozu cene marke "brent" na čak 135 dolara za barel, sa ranije projektovanih 120 dolara, ukazavši da "ekonomski zamah ima potencijal da dalje podigne cene nafte u sledećih 12 meseci do dve godine".
XS
SM
MD
LG