Dostupni linkovi

Iran želi brzi nastavak pregovora s velikim silama


Iran želi brzi nastavak pregovora o nuklearnim pitanjima s predstavnicima velikih sila i očekuje da će one predložiti mesto i vreme, izjavio je danas šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi.

Teheran se nada da će pregovori početi što je pre moguće i očekuje da (velike sile) to objave", rekao je Salehi na konferenciji za štampu u Teheranu. On je podsetio da Iran podržava da se novi pregovori održe u Istanbulu.

On je takođe ocenio da treba pronaći "mehanizam koji će dozvoliti dobitno rešenje za obe strane" kako ne se bi ponovio neuspeh prethodnih pregovora održanih u Istanbulu u januaru 2011. godiine

Iran je 14. februara objavio da je spreman da nastavi pregovore o svom kontroverznom nuklearnom programu u pismu šefici diplomatije EU Ketrin Ešton.

Eštonova predstavlja grupu 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) s kojom Teheran bezuspešno pregovara o ovom pitanju od 2009. godine.

Evropski lideri su pozitivno, mada uzdržano, reagovali na iransko pisma u kome, prema njima "nema nikakvih preduslova" i predstavlja "značajan gest".
XS
SM
MD
LG