Dostupni linkovi

Grčka vlada razmatra načine za primjenu mjera štednje


Grčka Vlada danas razmatra načine za primjenu mjera štednje koje zahtijevaju EU i Međunarodni monetarni fond, dok evrozona pokušava da modifikuje dogovor sa privatnim kreditorima radi pomaganja Atini da umanji svoj ogromni dug.

Grčka se nada da će na sastanku sa ministrima finansije evrozone za dva dana postići dogovor o dobijanju drugog paketa finansijske pomoći u iznosu od 130 milijardi evra, kako ne bi bankrotirala već u martu.

U saopštenju iz kabineta premijera Lukasa Papademosa navodi se da će Vlada razmatrati uslove za dobijanje finansijske pomoći, koji obuhvataju dodatna smanjenja plata, penzija i otkaze, pored mjera koje su već oborile standard mnogih Grka.

Očekuje se da će Vlada potvrditi mjere zbog kojih su se na ulicama Atine već dešavali masovni protesti praćeni nasiljem, a potom preći na dodatni budžet, koji će u formi prijedloga biti dostavljen parlamentu sljedeće sedmice.

"Grčki narod čini sve što može i sada smo odlučni da ispunimo svoje obaveze", rekao je novinarima ministar za javni red Hristos Papucis po dolasku na sjednicu.
XS
SM
MD
LG