Dostupni linkovi

Marokanac uhapšen kod Kongresa SAD u pokušaju napada


Državlajnin Maroka uhapšen je danas blizu američkog Kongresa u operaciji FBI-a, dok je pokušavao da aktivira lažni eksploziv, saopštila je policija.

Privedeni Amin el Halifija imao je kod sebe pištolj iz kojeg se nije moglo pucati i inertan eksploziv, koji je nabavio preko agenata Federalnog istražnog biroa (FBI), rekli su zvaničnici iz službe za borbu protiv terorizma.

Portarol ministarstva odbrane SAD rekao je da je osumnjičeni El Halifi pažljivo praćen i da eksploziv koji je imao nije mogao da eksplodira, tako da javnost nije bila ugožena.

El Halifi, star 29 godina, praćen je oko godinu dana, rekli su zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni i dodali da je boravio u SAD godinu dana po isteku vize.

Osumnjičeni je nekoliko puta mijenjao metu napada, ali se konačno opredijelio za napad na Kongres pošto je nekoliko puta obišao oblast oko zgrade na Kapitolu.

Zvaničnici ne vjeruju da je bio povezan s terorističkom organizacijom Al Kaida koja je izvela napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu 9. septembra 2001. godine.
XS
SM
MD
LG