Dostupni linkovi

Njemačka 18. marta bira novog predsjednika


Za 18. mart trebalo bi da bude sazvana Savezna skupština radi izbora novog predsjednika Njemačke, pošto je dosadašnji predsjednik Christian Wulff u petak podnio ostvaku zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Kancelarka Angela Merkel, koja je, drugi put u mandatu ostala bez šefa države, mora za mjesec dana, bez rušenja vladajuće koalicije, da pronađe ''odgovarajućeg'' kandidata, jer bi ''samo njen'' kandidat, zbog matematičko-političkih odnosa u zemlji, imao malo šansi za uspjeh, komentarišu analitičari.

Za 18. mart bi trebalo da bude sazvana Savezna skupština, ustavni organ koji se sastaje samo jednom u pet godina (kada je sve regularno) i to radi izbora predsjednika države, a Merkel je već u petak najavila da će budućeg predsjednika tražiti zajedno s opozicijom.

Tačan broj članova Savezne skupštine još se ne zna, prenose mediji u petak, navodeći da broj članova, koliko će savezne države poslati u Saveznu skupštinu, određuje savezna vlada na bazi aktuelnih podataka o broju stanovnika.

Savezna skupština sastoji se od članova Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i istog broja predstavnika saveznih država, koje imenuju državne skupštine.

Među onima koje države šalju u Saveznu skupštinu nisu samo političari, već i javne ličnosti, sportisti i umjetnici.
XS
SM
MD
LG