Dostupni linkovi

U Siriji preminuo dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade


Anthony Shadid (43), dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade i dugogodišnji dopisnik New York Timesa iz Iraka i Libije, koji je objavljivao i u Bostone Globe, Washington post i AP, preminuo je u četvrtak u Siriji dok je bio na zadatku. Pretpostavlja se da je preminuo od posljedica napada astme.

Dok je sa fotografom išao prema granici sa Turskom kako bi napustili Siriju, Šhdid se naslonio na stijenu i nakon toga srušio Tačne okolnosti smrti još uvijek su nepoznate.

Novinar je u Siriji boravio nedjelju dana i prikupljao podatke o slobodnoj sirijskoj vojsci i drugim naoružanim subjektima sirijskog ustanka protiv vlade predsjednika Bašar Al Asada, čije oružane snage već godinu dana oružjem i tenkovima pokušavaju da uguše pobunu naroda.

Sirijska vlada, koja strogo kontroliše novinarsku aktivnost u zemlji, nije bila obaviještena o boravku novinara Shadida u Siriji. Zadatak, koji je dogovorio preko grupe krijumčara, je od samog početka bio jako opasan, jer sirijska vlada nije smjela da sazna za boravak stranog novinara u zemlji.

Shadid je bio libanac i tečno je govorio arapski Godine 2004. dobio je prvu Pulicerovu nagradu za međunarodno izvještavanje – o američkoj invaziji na Irak i okupaciji koja se odvila nakon invazije.

Godine 2010. dobio je i drugog Pulicera, takođe za reportažu iz Iraka. Obje su objavljene u Washington postu.Shadid je i 2007. bio u najužem krugu za najprestižniju nagradu, a prošle godine The New Zork Times ga je nominovao za izvještavanje o Arapskom proljeću.
XS
SM
MD
LG