Dostupni linkovi

Na današnji dan prije četiri godine Kosovo proglasilo nezavisnostNa današnji dan prije četiri godine Kosovo je proglasilo nezavisnost, koju je do sada priznalo 87 država, među kojima i SAD i 22 članice EU. Parlament u Prištini usvojio je Deklaraciju o nezavisnosti, koju je Vlada Srbije iste večeri poništila kao protivpravni akt privremenih organa. Na zahtjev Rusije i Srbije održana je sjednica Savjeta bezbjednosti UN. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je tada da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti i dalje pravni okvir za Kosovo.

U junu 2008. Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav. U martu 2011. u Briselu su počeli razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima, uz posredovanje predstavnika EU.

Do sada je održano osam rundi pregovora, a postignuti su dogovori o rješavanju pitanja slobode kretanja i matičnim knjigama, sporazum o carinskom pečatu i katastrima, dogovor o uzajamnom priznavanju univerzitetskih diploma, i upravljanju na administrativnoj granici.
XS
SM
MD
LG