Dostupni linkovi

Rusija: Zabranjen protest igračaka jer nisu "građani"


Ruske vlasti su odbile peticija za održavanje protesta 100 igračaka iz kinder jajeta, 100 lego čovečuljaka, 20 minijaturnih vojnika, 15 plišanih meda i 10 automobilčića pod urnebesnim izgovorom da oni nisu građani Rusije, prenosi britanski Guardian

Prošlog meseca je policija sibirskog grada Bernaua podigla stepen borbene gotovosti nakon što je u snegu primećeno nekoliko desetina igračaka, od lego figura do plišanih meda, sa prikačenim porukama protiv korupcije i izborne prevare.

Tada su ruske vlasti u Bernaulu proglasile protest “neustavnim javnim događajem”.

Sada je peticija za održavanje drugog protesta 100 igračaka iz kinder jajeta, 100 lego čovečuljaka, 20 minijaturnih vojnika, 15 plišanih meda i 10 automobilčića odbijena pod izgovorom “da nisu građani Rusije”.

“Kao što shvatate, igračke, posebno uvezene, ne samo da nisu građani Rusije već, šta više, nisu ni ljudi”, rekao je mrtav ozbiljan Andrej Ljapunov, portparol tamošnje policije.

Na prošlom skupu, zbunjeni policajci nisu znali šta da rade sa igačkama, koje su nosile poruke: “Ja sam za čiste izbore” i “Lopov treba da ide u zatvor, ne u Kremlj”.

Nakon što su plastične prestupnike uslikali i snimili, oni su zatražili od javnog tužioca da istraži legalnost njihovog skupa. Broj ljudi, i njihovih igračaka, koji su izrazili želju da uzmu učešće u ovom takozvanom "nano protestu" se od tada dramatično povećao.
XS
SM
MD
LG