Dostupni linkovi

Tibetanska vlada u egzilu strahuje od novog krvoprolića


Predstojeća proslava tibetanske Nove godine izgleda da će doneti novo krvoproliće u regionu Himalaja, saopštila je u utorak tibetanska vlada u egzilu i upozorila da je Kina opkolila to područje.

Suočavajući se sa samospaljivanjem već više od 20 budističkih sveštenika koji su želeli slobodu za Tibet i povratak duhovnog vođe dalaj lame, kineske vlasti su uputile dodatno nekoliko hiljada pripadnika snaga bezbednosti na područje Tibeta, gde očekuju proteste.

"Oni (Kinezi) su opkolili Tibet", rekao je predsednik tibetanske vlade u egzilu Lobasang Sangaj u intervjuu Asošijeted presu.

On je rekao da je proslava tibetanske Nove godine 22. februara, verovatno dovesti do uličnih protesta. Pošto je to područje zatvoreno, stranim turistima je naloženo da napuste Tibet, kao i stranim novinarima, čime je onemogućeno izveštavanje s tog regiona.

"Kineske bezbednosne snage ugnjetavaju Tibetance, a svet neće znati ko je uhapšen, mučen ili ubijen", rekao je Sangaj u Darmsali u Indiji, gde se nalazi dalaj lama i tibetanska vlada u egzilu.

Kineski premijer Ven Đibao izjavio je u utorak da kineska vlada poštuje tradicionalnu kulturu i slobodu verskog izražavanja. Prema njegovim rečima, Kina je dosta uložila u Tibet i tako će nastaviti.
XS
SM
MD
LG