Dostupni linkovi

Kuper se sastao sa Tačijem, Tahiri i Jahjagom


Posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda, Robert Kuper, sastao se u utorak u Prištini sa kosovskim premijerom, Hashimom Thacijem, i šeficom pregovaračkog tima Editom Tahiri. Nakon sastanka se nisu obratili medijima.

U saopštenju za štampu iz predsedništva Kosova saznaje se da se Kuper sastao i sa predsednicom, Atifetom Jahjaga, a tom sastanku su prisustvovali i specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, te direktor za Zapadni Balkan u spoljnoj službi, Fernando Gentilini.

Tokom sastanka bilo je reči o dijalogu Kosova i Srbije kao i o predstavljanju Kosova na regionalnim i međunarodnim inicijativama.

Prenosi se da je predsednica Jahjaga izjavila da dijalog koji se odvija u Briselu nije o statusu Kosova već o tehničkim pitanjima, te da je u zajedničkom interesu dve zemlje da se bave konkretnim pitanjima.

Ona je istakla i da se predstavljanje Republike Kosova u regionalnim i međunarodnim inicijativama treba obaviti na osnovu imena kojeg je priznalo 87 zemlje sveta, i imenom kojim Republika Kosova uspostavlja bilaterlane odnose, kao suverena i nezavisna država, navodi se u saopštenju predsedništva.

Kuper, sa druge strane, je izjavio da je dijalog postigao određeni napredak, te da se sporazumi postepeno sprovode. U saopštenju predsedništva stoji da je Kuper izrazio poseban interes za stav Prištine kada je u pitanju predstavljanje Kosova u regionalnim i međunarodnim inicijativama i organizacijama.
XS
SM
MD
LG