Dostupni linkovi

Srbija poslala zahtjev za izručenje "Zemunaca"


Ministarstvo pravosuđa Srbije, Španiji je uputilo preliminarni zahtjev za izručenjem nedavno uhapšenog Luke Bojovića, u Srbiji osumnjičenog za više ubistava i drugih kaznenih djela, i zajedno s njim uhapšenih pripadnika tzv. ''zemunskog klana'' Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, izjavio je u utorak državni sekretar ministarstva Slobodan Homen.

Homen je u izjavi Tanjugu kazao kako je u toku prevođenje na španski jezik opširne dokumentacije koja sadrži više od 1700 stranica, koja se šalje uz zahtjev za izručenjem te da bi do izručenja realno moglo doći tek za nekoliko mjeseci.

Objasnio je kako dokumentacija mora biti kompletna i da se, po konvenciji Evropskog vijeća o ekstradiciji, nakon što okrivljeni bude izručen državi koja je tražila njegovo izručenje, njega više ne može teretiti za kaznena djela koja nisu bila navedena u zahtjevu za izručenjem upućenom državi koja ga izručuje.

Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću španski sud je, nakon što su prošlog četvrtka uhapšeni, odredio pritvor koji može trajati do godinu dana, a odluku o njihovu izručenju prvo donosi sud nakon što razmotri zahtjev za izručenjem i prateću dokumentaciju.

Bojović s eu medijima navodili kao čovjeka koji je preuzeo vođstvo nad ''Zemunskim klanom'' nakon što su martu 2003. godine ubijeni vođe te skupine Dušan Spasojević i Mile Luković nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG