Dostupni linkovi

Josipović u Ramali razgovarao sa Abasom


Hrvatska nije velika sila, ali posjeduje veliko iskustvo u pomirbi nakon rata, čime može pridonijeti postizanju mira na Bliskom istoku, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora u Ramalahu s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

U sklopu višednevnog posjeta Izraelu, Josipović je s hrvatskom delegacijom posjetio Ramalah na Zapadnoj obali gdje je održao razgovore s palestinskim domaćinima kako bi se bolje informirao o palestinskim stajalištima u vezi stanja u regiji.

"Snažno podupiremo pregovore koji su jedina mogućnost za postizanje konačnog i odgovarajućeg sporazuma između izraelskog i palestinskog naroda", naglasio je Josipović.

Također se zauzeo za jačanje saradnje Hrvatske i Palestinske samouprave, osobito privredne saradnje koja trenutno praktično ne postoji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosima Hrvatske s Izraelom, Abas je rekao da "pozdravlja dobre odnose Hrvatske s Izraelcima i dobre odnose Hrvatske s Palestincima". "Ako Hrvatska ima dobre odnose s nama i s Izraelom, to daje veću snagu njezina glasa u međunarodnim odnosima", rekao je Abas.

Josipović je nakon sastanka s Abasom također rekao da je Hrvatska odlučila povisiti razinu odnosa s Palestinskom samoupravom imenovanjem hrvatskog veleposlanika u Egiptu posebnim predstavnikom Hrvatske za Palestinsku samoupravu.
XS
SM
MD
LG