Dostupni linkovi

Moody´s spustio kreditne rejtinge šest država


Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Moody's spustila je rejtinge šest europskih država i upozorila još tri da bi im se mogla dogoditi ista sudbina. Moody's je spustio rejtinge Italije, Španjolske, Portugala, Slovenije, Slovačke i Malte, dok su Francuska, Velika Britanija i Austrija upozorene da bi im se moglo isto dogoditi zbog dužničke krize u eurozoni. Za tri posljednje države su napisali da su posebno ranjive zbog krize eurozone, piše AFP.

Zbog sumnje da europski lideri povlače dobre poteze kako bi iz gliba izvukli ekonomije i financijski sektor u regiji, Moody's je spustio slovenski, slovački i malteški rejting. Agencija smatra da slabi ekonomski napredak regije prijeti uvođenju "domaćih" mjera štednje i strukturalnim reformama koje su potrebne za jačanje konkurentnosti.

Moody's sumnja i da Europa zajednički radi dovoljno kako bi se nosila sa krizom. Austriji, Francuskoj i Velikoj Britaniji su ipak ostavili savršeni AAA rejting, ali sa negativnom prognozom, uz upozorenje da će daljnje pogoršavanje dovesti do rušenja rejtinga.

Moody's je spustio rejting samo jedan dan nakon što je grčki parlament usvojio teške mjere štednja, usprkos "ratu" koji se odvijao na ulicama Atene.
XS
SM
MD
LG