Dostupni linkovi

Počeo referendum na severu KosovaGlasačka mesta u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku otvorena su jutros u sedam časova i referendum u srpskim opštinama na severu Kosova je počeo bez problema, a rano jutros članovi opštinskih izbornih komisija krenuli su i u okolna sela da provere da li je sve spremno za početak glasanja.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra održava se referendum na kome će se oko 35.000 građana sa pravom glasa izjasniti o odnosu prema institucijama Kosova. Referendumsko pitanje je: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

Glasačka mesta biće zatvorena u 19 časova. U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.
XS
SM
MD
LG