Dostupni linkovi

Obama predstavio budžet za 2013. godinu


Američki predsednik Barak Obama predstavio je u ponedeljak budžet za 2013. godinu koji je deo dugoročnog programa smanjenja deficita za 4.000 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Budžetom za fiskalnu 2013. godinu, koji će početi da se primenjuje od 1. oktobra, Bela kuća projektovala je deficit od 901 milijarde dolara, odnosno 5,5 odsto bruto državnog proizvoda. To je niže od deficita za 2012. godinu koji iznosi 1,33 milijarde dolara.

U delu koji se odnosi na prihode, budžet je najviše usmeren na podizanje poreza onima koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje, prenose američki mediji.

Cilj je smanjenje deficita na 575 milijardi dolara do 2018. godine, odnosno dovođenje na 2,7 odsto BDP-a.

U okviru smanjenja potrošnje, predviđeno je da izdvajanja za vojni budžet budu smanjenja na 487 milijardi dolara, što je za 11 odsto manje od sadašnjeg budžeta.

Predviđeno je i smanjenje izdataka za medicinsko i socijalno zbrinjavanje i druge programe zdravstvene podrške jer je u okviru desetogodišnjeg programa u tom sektoru planirana ušteda od 360 milijardi dolara.

Američka domaćinstva koja imaju godišnji prihod veći od milion dolara moraće ubuduće da plaćaju savezni porez od 30 odsto.

Predloženi budžet mora da odobri američki Kongres da bi stupio na snagu, a republikanci su već ocenili da je nerealan i da u suštini predstavlja Obamin neuspešni politički program u izbornoj godini.
XS
SM
MD
LG