Dostupni linkovi

Počelo suđenje Kertesu i Bajruševićki zbog šverca cigareta


Suđenje Bojani Bajrušević, Mihalju Kertesu i još trojici njihovih saradnika zbog šverca cigareta u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka počelo je danas pripremnim ročištem u Specijalnom sudu po novom Zakoniku o krivičnom postupku.

Odbrana i tužilaštvo na pripremnom ročištu predlažu sudu koje svedoke treba saslušati i koje dokaze treba izvesti tokom suđenja. I jedna i druga strana predložila je više svedoka i pisanih dokaza.

Prema navodima optužnice, Bojana Bajrušević, udovica Vladimira Kovačevića, zvanog Tref, označena je kao organizator kriminalne grupe koja je, krijumčarenjem cigareta od 1996. do 2001. godine "zaradila" više od 50 miliona maraka.

Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes optužen je kao član grupe za zloupotrebu službenog položaja, a za to su optuženi i vlasnik špedicije "Šop" Valentin Petrov, dvojica i zaposlenih u tom preduzeću Miodrag Prailović i Predrag Jovančić.

Istraga se vodila i protiv Marka Miloševića i Mirajane Marković zbog ševrca cigareta. Marko Milošević je pod sumnjom da je u u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila Bojana Bajrušević.

Kertes je u ovom slučaju optužen da je u dogovoru sa Bajruševićevom, davao naloge radnicima Carine, na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci, da se kontingenti preduzeća "Tref rentakar", koje je vodila Bajruševićeva, puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe.

Bajruševićeva je, prema optužnici, sa Petrovim, Prailovićem i Jovančićem, falsifikovala poslovnu dokumentaciju tako da su lažno prikazivali da su uvezene cigarete platili više od stvarne cene.

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je tokom 2007. godine, a za to vreme Bajruševićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica. Međutim, pošto je sud u martu 2007. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju.

U međuvremenu je u Posebnom odeljenju Kertes osuđen na osam godina zatvora zbog iznošenja deviza na Kipar, a protiv njega su u toku i dva sudska postupka zbog navodnog šverca cigareta.
XS
SM
MD
LG