Dostupni linkovi

Austrija: Usvojen najveći paket mera štednje u istoriji zemlje


Austrijska koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), dogovorila je najveći paket mere štednje u istoriji ove zemlje. Radi se o petogodišnjem planu štednje koji predviđa ukupnu uštedu od 26,5 milijardi evra.

Paket štednje sadrži mere za smenjenje državne potrošnje i povećanje poreskih prihoda.Tako će kroz nove poreze biti ubrano 7,5 milijardi evra, pokrajine će morati da ostvare uštedu od ukupno 5,2 milijardi evra, a ostatak otpada na uštedu savezne države.

Oko 70 odsto paketa su mere štednje, a 30 novi porezi. Pošto je 2012.već počela u ovoj godini planirana štednja iznosiće samo pola milijarde evra, dok će svake dalje godine uštede rasti.

Posebno velike potencijale za štednju vlada je videla u penzijama, gde namerava da uštedi 7,3 milijardi evra, i kod državnih službenika - 1,5 milijardi evra".

Ko ubuduće bude želeo da ide u prevremenu penziju moraće prikazati 40 godina rada, umesto dosadašnjih 37,5, a invalidska penzija postojaće samo za lica iznad 50 godina, dok će mlađi invalidi morati da se prijavljuju Servisu za zapošljavanje.

Kada je reč o finansijskoj podršci države biće ukinute duple i trostruke subvencije, a pojedini projekti izgradnje infrastrukture, na primer, austrijske železnice moraće da se "redimenzioniraju", kako bi bili jeftiniji.

Pored toga ukidaju se i subvencije za dizel za poljoprivrednike i javni prevoz, te se za 50 odsto smanjuju i subvencije za određene vrste štednje.
XS
SM
MD
LG