Dostupni linkovi

Grčka: Sve više parlamentaraca protiv mjera štednje


Desetine grčkih parlamentaraca zaprijetile su da će danas glasati protiv traženog paketa novih mjera štednje, javile su lokalne televizijske stanice.

Grčka vlada odoborila je juče novi paket mjera štednje koje traži evrozona i Međunarodni monetarni fond /MMF/ kako bi osigurala pomoć od 130 milijardi evra da bi izbjegla bankrot.

Sporazum bi danas trebalo da usvoji grčki parlament, a kasnije treba da uslijedi odobrenje ministara finansije Evrope.

Desničarska LAOS populistička partija, koja ima 16 poslanika, već je napustila grčki parlament od 300 mjesta. LAOS je napustio parlament kao znak protesta zbog predloženog paketa. Šest ministara i zamjenika ministara već im se pridružilo, podnošenjem ostavki.

Televizijski kanal "Mega TV" javio je da je 20 članova Svehelenskog socijalističkog pokreta, koji ima većinu u parlamentu sa 153 mjesta, najavilo da će glasati protiv sporazuma, za koji je potreban 151 glas da bi bio odobren.

Grčka prima finansijsku podršku od EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ od maja 2010. godine kako bi se smanjio veliki budžetski deficit zemlje. Međutim, mjere štednje koje je odobrila vlada izazvale su veliki broj nereda i štrajkova, a grčka vlada nije ispunila očekivane ciljeve.
XS
SM
MD
LG