Dostupni linkovi

Vođa Al Kaide podržao sirijske revolucionare


Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri poručio je Sirijcima da se ne uzdaju u Zapad ili arapske vlade u svom ustanku protiv predsjednika Bašara al Asada.

"Narode Sirije nemoj se uzdati u Zapad ili SAD ili arapske zemlje i Tursku. Vi najbolje znate šta oni planiraju protiv vas", rekao je Zavahiri, dodajući da Sirijci ne smiju da se pouzdaju u Arapsku ligu i njene korumpirane vlade.

U osmominutnom video snimku, koji je danas postavljen na internetu pod nazivom "Naprijed lavovi Sirije", Zavahiri je apelovao da muslimani u Turskoj, Iraku, Libanu i Jordanu pomognu sirijskim pobunjenicima protiv Asada.

"Ranjena Sirija krvari svaki dan, dok krvnik, sin takođe krvnika Hafeza al Asada, ne namjerava da stane", rekao je Zavahiri, dodajući da se otpor naroda u Siriji, uprkos bolu, žrtvama i krvoproliću i dalje nastavlja.

On je dodao da muslimani treba da pomognu svojoj braći u Siriji svim sredstvima, svojim životom, novcem, stavom kao i informacijama.

Zavahiri je preuzeo komandu nad Al Kaidom nakon što je ubijen Osama bin Laden u akciji američkih snaga u Pakistanu u maju prošle godine.
XS
SM
MD
LG