Dostupni linkovi

Standard & Poor's snizila rejting talijanskim bankama


Agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge 34 talijanske banke, među kojima UniCreditu i Intesi Sanpaolo, zbog financijske osjetljivosti Italije i procjena da će se smanjiti profitabilnost tih banaka.

Taj potez uslijedio je nakon što je S&P prošloga mjeseca smanjio kreditni rejting Italije za dva stupnja na BBB+, zajedno s još osam članica eurozone. Kao razloge snižavanja rejtinga, među ostalim, Unicreditu, Intesi Sanpaolo, Banco Popolare i Banci Monte dei Paschi di Siena, S&P navodi zabrinutost oko financijske ranjivosti Italije i procjene da će dobit tih banaka oslabiti.

Agencija je također snizila procjenu rizika za talijansku bankarsku industriju sa 3 na 4. Prema tzv. BICRA rejtingu, na skali od 1 do 10, 1 predstavlja zemlje s najmanje rizičnim bankarskim sustavom. Porasla je ranjivost Italije na rizike vanjskog financiranja, s obzirom na njezin visok javni dug, zbog čega se smanjuje sposobnosti talijanskih banaka da se nose sa svojom ukupnom zaduženošću.

Očekujemo nastavak slabe profitabilnosti talijanskih banaka u nekoliko idućih godina, dok povrat od osnovnih bankarskih proizvoda, usklađen s rizikom, možda neće biti dovoljan da banke podmire svoj trošak kapitala. Vjerujemo da bi to moglo biti negativno za stabilnost talijanske bankarske industrije, priopćio je S&P.
XS
SM
MD
LG