Dostupni linkovi

SAD dobile optužicu od Egipta protiv američkih NVO


Američke vlasti saopštile su u sredu da su dobile optužnice protiv članova američkih nevladinih organizacija koje su egipatske vlasti optužile za nelegalno političko delovanje.

"Dobili smo optužnicu", izjavila je portparol Stejt departmenta Viktorija Nalend i dodala da optužznia ima 175 strana i da je na arapskom.

Egipatske vlasti optužile su u sredu domaće i strane nevladine organizacije za nelegalno političko delovanje, a među aktivistima kojima bi moglo da bude suđeno, ima Amerikanaca, Nemaca i Srba.

Egipatsko pravosuđe najavilo je 5. februara da će se 44 člana nevladinih organizacija, naći pred sudom u toj zemlji zbog navodnog bavljenja zabranjenim aktivnostima i zbog nelegalnog primanja novca iz inostranstva.

Prema Abu Zeidu, jednom od istražnih sudija te aktivnosti "dobile su drugu dimenziju nakon revolucije od 25. januara" kojom je 2011. godine okončana vladavina Hosnija Mubaraka.

Američke organizacije koje su optužene su Nacionalni demokratski institut i Fridom haus, a na spisku je i nemačka fondacija Konrad Adenauer.
XS
SM
MD
LG