Dostupni linkovi

Kalifornija ukinula zabranu istospolnih brakova


U odluci donesenoj preglasavanjem, tročlano sudsko vijeće 9. prizivnog suda u San Franciscu utvrdilo je da tzv. Prijedlog 8, prihvaćen na referendumu 2008., nanosi znatnu štetu homoseksualcima i lezbijkama jer onemogućavanjem njihova prava na građanski brak krši 14. amandman ustava.

Pristaše Prijedloga 8, koji je prihvaćen s 52 posto glasova na referendumu 2008. godine, izrazili su spremnost da to pitanje iznesu sve do Vrhovnog suda SAD-a, te istakli da zabrana istospolnih brakova ostaje na snazi dok traje žalbeni postupak.

Međutim, pristaše istospolnih brakova s oduševljenjem su pozdravili odluku kada je jučer objavljena u San Franciscu.

Pravni stručnjaci ističu da je prizivni sud u San Franciscu svoju odluku usko vezao uz Kaliforniju, omogućujući Vrhovnom sudu da ostane po strani. U pravorijeku se kaže da je Prijedlog 8 neustavan samo u slučaju kada je savezna država već zajamčila puna zakonska prava istospolnim brakovima, izjavio je prof. Dale Carpenter s Pravnog fakultetta sveučilišta Minnesota.

Šest američkih saveznih država izdaje dozvole za istospolne brakove: New York, Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont i New Hampshire. Isto omogućuje i District Columbija - Washington. Još pet saveznih države priznaje civilne unije, osiguravajući na državnoj razini bračna prava istospolnim parovima. To su Havaji, Delaware, New Jersey, Illinois i Rhode Island.
XS
SM
MD
LG