Dostupni linkovi

I Češka zamrzava ratifikaciju sporazuma protiv piraterije


I Češka, kao što je već učinila Poljska, popušta pred protestima građana, korisnika interneta i hakera pa je vlada premijera Petra Nečasa odlučila u ponedeljak da zamrzne ratifikaciju međunarodnog trgovinskog sporazuma o zaštiti od falsifikata i internet piraterije - ACTA.

"Ni u kom slučaju ne želimo da dopustimo to da budu ugrožene građanske slobode i slobodan pristup informacijama. Vlada će prvo analizirati sve i zatražiće i mišljenje eksperata sa strane", kazao je nakon sastanka vlade premijer Petr Nečas.

Premijer je dodao, kao i u Varšavi prošlog petka poljski premijer Donald Tusk, da treba prvo proveriti šta će odredbe ACTA uistinu značiti u realnom životu.

Iako protesti protiv ACTA u češkoj nisu bili tako masovni i intenzivni kao u Poljskoj, gde su na ulice izašle desetine hiljada građana krajem januara kada je Poljska kao i većina članica EU potpisala taj sporazum, i u Pragu je na ulične demonstracije izlazilo po nekoliko hiljada, uglavnom mladih ljudi.

Sporazum ACTA kome su se krajem januara priključile 22 članice EU ima za cilj da pooštri borbu za poštovanje intelektualne svojine, kao i borbu protiv internet piraterije ali i falsifikata bilo koje vrste. Protiv tog sporazuma čuju se sve glasniji protesti i u Evropskom parlamentu jer mnogi stručnjaci tvrde da može pod maskom borbe protiv piraterije da ugrozi slobodu interneta i anonimnost njegovih korisnika.
XS
SM
MD
LG