Dostupni linkovi

Poplave u AustralijiTisuće Australaca moralo je napustiti svoje domove zbog poplava koje su odnijele jedan ljudski život, a lokalne vlasti izdale su upozorenja zbog rekordno visokih vodostaja u više od desetak rijeka na području Queenslanda i New South Walesa.

Poplave za sada nisu ugrozile australske rudnike ugljena, koji su koncentrirani na području Queenslanda i New South Walesa, ublažavajući zabrinutost od ponavljanja prošlogodišnjih razornih poplava koje su dovele do dramatičnog skoka cijene ugljena u svijetu. No jake kiše ostavit će traga na poljoprivredi, posebno uzgoju pamuka, šećerne trske, soje i kukuruza.

Oko 2.500 osoba evakuirano je iz grada St. Georgea u Queenslandu gdje bi razina vodostaja mogla dosegnuti rekordnih 14 metara. Prošle godine poplave u Queenslandu i New South Walesu odnijele su 35 života, oko 30.000 kuća je poplavljeno te je uništen dio prometnica, mostova i željezničkih pruga. Australski zavod za meteorologiju predviđa da će poplave trajati sljedećih nekoliko tjedana.
XS
SM
MD
LG