Dostupni linkovi

Avganistan: Talibani odbacili izvještaj UN


Avganistanski talibani odbacili su danas kao politički izveštaj UN u kome se oni okrivljuju za više od tri četvrtine civilnih žrtava u toj zemlji tokom prethodne godine.

U izveštaju UN, koji je juče objavljen, navedeo je da je broj civilnih žrtava u 2011. godini bio najveći tokom deceniju dugog građanskog rata u Avganistanu.

Ukupno je poginula 3.021 osoba, što je osam odsto više nego 2010. kada je stradalo 2.790 ljudi, navedeno je u izveštaju Misije UN za pomoć u Avganistanu (UNAMA).

Talibanski pobunjenici su, prema tom izveštaju, odgovorni za 77 odsto civilnih žrtava prošle godine, što je za 14 odsto više u odnosu na 2010, dok su provladine snage odgovorne za ubistvo 410 civila, odnosno 14 odsto ukupnih žrtava, što je četiri odsto manje nego prethodne godine.

Za devet odsto žrtava, odnosno 279 civila, nije utvrđena odgovornost.

"U tom izveštaju UNAMA je pokušala više da bude politički faktor, nego da se fokusira na ljudska prava", navedeno je u saopštenju talibana postavljenom na njihovom vebsajtu.

"Tokom poslednjih 10 godina, UN su stalno pokušavale da prikriju nehumane zločine glavnih izvršilaca (stranih snaga) u aktuelnom ratu i da učine da njihovi zločini izgledaju zakoniti", prenela je agencija Frans pres.

Talibani su optužili UN da slede politiku SAD u Avganistanu i da se njihov stav često ne razlikuje od stava Bele kuće, zbog čega ljudi misle da nije nezavisno telo.
XS
SM
MD
LG