Dostupni linkovi

Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju o Siriji


Rusija i Kina su u subotu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) ulaganjem veta sprečile da se usvoji rezolucija kojom se predsednik Sirije Bašar Asad poziva da podnese ostavku, javljaju svetski mediji.

Ostalih 13 članica Saveta bezbednosti, uključujući SAD, Francusku, Veliku Britaniju, glasali su za rezoluciju čiji je cilj zaustavljanje nasilja u Siriji, javlja Asošijeted pres (AP).

Do glasanja je došlo pošto su sirijske trupe zasule artiljerijskom i minobacačkom vatrom grad Homs, što je, prema izveštajima aktivista za ljudska prava iz Sirije, izazvalo smrt više od 200 ljudi.

Kako javlja Bi-Bi-Si (BBC), u međuvremenu je jedna od aktivističkih grupa smanjila broj poginulih na 55.

Prema podacima UN, za 11 meseci ustanka protiv predsednika Asada, koji režim pokušava da skrši, u Siriji je poginulo više od 5.400 ljudi.

Prethodni pokušaj usvajanja rezolucije u oktobru je propao nakon što su Kina i Rusija uložile veto. Nova verzija teksta rezolucije, koja je odbijena danas, osuđuje režim u Damasku, ali predstavlja i kompromis u odnosu na zahteve Rusije koja se protivi Asadovom odlasku sa vlasti.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef strane obaveštajne služne Mihail Fradkov putuju u utorak u Siriju, gde će se sastati sa predsednikom Asadom, javlja Bi-Bi-Si (BBC).
XS
SM
MD
LG