Dostupni linkovi

UN usvojile novu rezoluciju o Siriji


Ambasadori članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz zapadnih zemalja prihvatili su danas novi predlog rezolucije o zaustavljanju nasilja u Siriji i predvideli da će ona biti brzo usvojena pošto je uklonjen eksplicitni zahtev da se predsednik Sirije Bašar Asad povuče.

U poslednjem nacrtu rezolucije se daje "puna podrška" odluci Arapske lige da "pomogne političku tranziciju koja bi dovela do demokratskog, pluralističkog političkog sistema".

U nastojanju da se pridobije podrška Rusije uklonjena je odredba kojom se od Asada otvoreno traži da prepusti vlast svom zameniku pre nego što se obrazuje nova vlada.

Za sada nije poznato da li će novi predlog dobiti podršku Rusije čiji su predstavnici ranije rekli da se plan Arpaske lige svodi na promenu režima i da oni neće podržati rezoluciju koja podržava takav plan.

Britanski ambasador Mark Lajal Grant i francuski ambasador Žerar Aro rekli su da očekuju da bi konačna verzija mogla biti spremna za glasanje sutra, dok je američka ambasadorka Suzan Rajs bila manje optimistična.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin nije želeo da komentariše tekst novog predloga rezolucije.

U novom nacrtu eksplicitno se ne traži obrazovanje vlade nacionalnog jedinstva, kao ni raspisivanje slobodnih izbora, što je jedan od važnih elemenata plana Arapske lige.

Takođe je izbrisan paragraf kojim se članice UN pozivaju da preduzmu mere da se spreči prodaja oružja Siriji koja većinu oružja kupuje od Rusije.
XS
SM
MD
LG