Dostupni linkovi

Reakcije: Predizbrna predstava za glasače


Reakcije: Predizbrna predstava za glasače

Iva Martinović, Žarka Radoja

Spoljnopolitički komentator dnevnog lista „Politika“ Boško Jakšić za RSE kaže da je duel ostvario cilj – da se sučelje mišljenja i pruži prilika čelniku LDP da obrazloži svoju izjavu zbog koje su iz Republike Srpske najavljene tužbe.

„Poprilično je to bio navijački duel, svako će ga čitati na način koji mu je bliži. Mislim da se Jovanović bolje pripremio, on je to razjasnio i argumentovao, čak je podsetio Dodika dva puta da je i on sam to nazvao genocidom, čim je poentirao. Mislim da se Dodik više opredelio da će umeti da odgovori onim svojim poznatim stavom koji je mešavina nadmenosti i bezobrazluka, ali mislim da nije uspeo ovog puta“, kazao je Jakšić.

Reakcije u BiH su različite ali očekivane. Prema mišljenju urednika portala radiosarajevo.ba Kenana Efendića, duel koji se zapravo bavio ozbiljnom temom – suočavanjem sa prošlošću – nije uspeo da otvori novu perspektivu promatranja problema u BiH.

„U Bosni i Hercegovini se bošnjački dio javnosti oduševio Jovanovićem, kao da je prvi put neko iz Srbije odaslao onakve poruke. Ko iole prati regionalnu političku scenu zna za Jovanovićeve stavove o BiH, ali i za stavove mnogih drugih političkih i javnih djelatnika. U Republici Srpskoj je fokus bio tek na izjavama Milorada Dodika, gdje nije bilo mjesta likovanju nad Dodikovom debatnom umijeću. Ipak, bošnjačkim političarima bi trebalo biti mnogo važnije ono što je rekao Dodik a ne Jovanović. S Dodikom moraju graditi i održavati kakvu-takvu državu, a Jovanovićeva oštrina, premda moralna, može donijeti više štete nego koristi“, kaže Efendić.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo smatra da je ovo zapravo bila predstava za javnost i da javnom mnenju nije donela ništa novo.

“Čini mi se da je to bila više predstava za njih dvojicu i njihovu korist nego stvarna potreba da se jedan takav problem pokuša razriješiti argumentima i činjenicama. Možda smo i mi imali prevelika očekivanja od političara da su sposobni da o jednoj tako osjetljivoj temi koja traži poznavanje činjenica, mogu da nam daju odgovore.

Jedan takav politički cirkus odgovara domaćim vlastima jer se na taj način diže tenzija, prvenstveno unutar srpskog javnog mnenja, homogenizuju se Srbi u RS, nastaje polarizacija, i sve to ima za cilj skretanje pažnje sa egzistencijalnih, krucijalnih problema kojima bi trebalo da se bavimo pred lokalne izbore koji su u oktobru ove godine. Dobili smo igre, dobili smo cirkus samo da bi skrenuli pažnju sa važnih tema koje muče običnog čovjeka u RS “
, kaže Puhalo.
XS
SM
MD
LG