Dostupni linkovi

Romney pobijedio na republikanskim izborima na Floridi


Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney premoćno je pobijedio na republikanskim predizborima na Floridi, ponovno postavši vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju.

Romney je osvojio 46,4 posto glasova, dok je na drugom mjestu bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 31,9 posto glasova republikanskih birača, izvijestio je američki javni radio NPR.

Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum je treći s 13,4 posto glasova, dok je posljednji kongresnik iz Teksasa Ron Paul sa 7 posto glasova, prenosi Hina.

Osvojivši do sada najveću saveznu državu s uvjerljivom prednošću, Romney se oporavio od poraza koji mu je Gingrich nanio 21. siječnja u Južnoj Karolini. No, Gingrich je najavio da nastavlja borbu za nominaciju, kao i Santorum i Paul.

Čini se da kalendar ide u prilog Romneyu, jer mu ankete daju prednost u državama koje održavaju predizbore u veljači, uključujući Nevadu i Maine.

Romney je u pobjedničkom govoru kritizirao predsjednika Baracka Obamu i njegovu ekonomsku politiku.

Florida je četvrta američka savezna država u kojoj su održani republikanski predizbori, nakon Iowe u kojoj je pobjedio Santorum, New Hampshirea gdje je slavio Romney i Južne Karoline koju je osvojio Gingrich.

Florida je prva od država u kojoj pobjedniku pripadaju svi delegati za stranačku konvenciju u kolovozu, pa je Romney s pobjedom osigurao glasove svih 50 delegata iz te savezne države.
XS
SM
MD
LG