Dostupni linkovi

Žarku Lauševiću uručen pasoš Srbije


Glumac Žarko Laušević od danas ima pasoš Republike Srbije, koji mu je u konzulatu u Njujorku uručio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je Tanjugu rekao da je pasoš izdat u okviru redovne procedure, jer je Laušević u Njujorku i podneo zahtev za izdavanje pasoša.

Laušević (52) je zbog dvostrukog ubistva nekoliko godina proveo u zatvoru u Crnoj Gori, a poslednjih 13 godina živi u Americi. Priča o njemu ponovo se našla u centru pažnje javnosti kad je objavio autobiografiju "Godina prođe, dan nikad".
Predsednik Srbije Boris Tadić je pred Novu godinu pomilovao Lauševića, oslobodivši ga daljeg izdržavanja kazne zatvora.

Laušević, koji je državljanin Srbije, u Crnoj Gori je 2001. posle više ukidanih presuda pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora.

Komisija za pomilovanja je, predlažući Tadiću da ga pomiluje, navela da Laušević ranije nije osuđivan, da je od izvršenja krivičnog dela prošlo 18 godina, da je na slobodi duže vreme i da tokom tog perioda nije imao sukob sa zakonom, kao i da krivično delo nije izvršio umišljajno već prekoračenjem granice nužne odbrane.

Tada je, kako je navedeno, bio u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira Lauševića, kome je tom prilikom bio ugrožen život.
XS
SM
MD
LG