Dostupni linkovi

Inspektori IAEA mogu da produže posjetu Iranu


Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi ponudio je inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju da produže posjetu zemlji, izrazivši optimizam da će njihova otkrića pomoći u smanjenju tenzija uprkos tvrdnjama međunarodne zajednice da Iran pokušava da proizvede atomsko naoružanje.

Komentari šefa iranske diplomatije, koje je prenijela iranska novinska agencija IRNA, naglašavaju napore za iskazivanje saradnje sa timom Međunarodne agencije za atomsku energiju, i da se smanji mogućnosti nastajanja očekivane "naelektrisane atmosfere" tokom trodnevne posjete inspektora, koja je počela juče.

Misija Međunarodne agencije je prva u Iranu od kada je u novembru prošle godine objavljen izvještaj u kojem se pominje da neke od navodnih aktivnosti Islamske Republike ne mogu služiti u drugu svrhu, sem za razvoj nuklearnog naoružanja.

Salehi, koji prisustvuje Afričkom samitu u Etiopiji, ponovio je da je optimista u pogledu rezultata posjete inspektora, ali nije rekao druge detalje. On je izjavio da misija UN može biti produžena ukoliko to bude neophodno.

Analitičari navode da će rezultati posjete uticati na napore Zapada da proširi ekonomski pritisak na Iran zbog spornih aktivnosti nuklearnog programa, poput obogaćenja uranijuma.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG