Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH promijenilo optužnicu protiv Đorđislava Aškrabe


Tužilaštvo BiH dostavilo je Apelacionom vijeću Suda BiH izmijenjenu optužnicu protiv Đorđislava Aškrabe optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. i 1993. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog odbrane i zakazalo ročište na kojem će se optuženi Aškraba izjasniti o izmijenjenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Prema optužnici prije izmjena, Tužilaštvo BiH tereti Aškrabu da je nadzirao logor ''Barutni magacin'' od aprila 1992. do marta 1993. godine, te bio ''svjesni učesnik'' udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog protiv Bošnjaka iz Kalinovika.

Aškraba je prvostepenom presudom u decembru 2009. godine oslobođen krivice za zločine u Kalinoviku, ali je Apelaciono vijeće ukinulo tu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja, prenosi Birn.

Optuženom Aškrabi se u prvostepenom postupku sudilo zajedno sa Neđom Zeljajom, bivšim komandirom Stanice javne bezbjednosti Kalinovik i Ratkom Bundalom, nekadašnjim komandantom Taktičke grupe u Kalinoviku.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu 2011. godine osudilo Zeljaju na 15, a Bundala na 22 godine zatvora zbog zločina u Kalinoviku.

Naredno suđenje zakazano je za 13. februar.
XS
SM
MD
LG