Dostupni linkovi

Danas komemoracija povodom smrti Nijaza Durakovića


Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas će biti održana komemorativna sjednica povodom smrti redovnog profesora, bivšeg predsjednika SK BiH, člana ratnog Predsjedništva BiH i političara, Nijaza Durakovića.

O životu i djelu Durakovića, koji je juče umro od posljednica infarkta, govoriće članovi akademske zajednice BiH, prijatelji i rodbina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je otišao "veliki čovjek, uspješni političar i veliki borac za državu BiH".

"Siguran sam da će Nijaz Duraković ostati upamćen kao čovek koji se nikada nije štedio u poslu i kao čovjek koji se svakim atomom snage borio za svoju zemlju, bez obzira koju funkciju obavljao", saopštio je Komšić.

Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1949. godine. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, a u ratu je od 1992. do 1996. godine obavljao funkciju člana ratnog Predsjedništva.

Duraković je bio i predsjednik Socijeldemokratske partije BiH (SDP), iz koje je istupio 2002. godine nakon izbora, nezadovoljan rezultatima, ali i zbog neslaganja s politikom te stranke.Radio je kao redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu
XS
SM
MD
LG