Dostupni linkovi

Šešelj tuži Hag i traži 2 mil. eura


Haški optuženik Vojislav Šešelj podnio je zahtev da mu Haški tribunal isplati odštetu od dva miliona eura zbog kršenja elementarnih ljudskih prava tokom pritvora.

Kako je naveo sud, Šešelj zbog pokušaja nametanja advokata traži odštetu od 300.000 eura, a zbog onemogućavanja da se upozna sa pravnim izvorima na koje se poziva sudsko vijeće u svojim odlukama i turžilaštvo u svojim podnescima 100.000 eura.

Zbog toga što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju odbijao da mu dostavlja materijal na jeziku koji razumije (srpskom jeziku) i na papiru, Šešelj traži još 100.000 eura, zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć 200.000, a zbog onemogućavanja komunikacije sa pravnim savjetnicima, takođe, 100.000.

Zbog uskraćivanja kontakata sa porodicom, prijateljima, lekarom i slično tražio je 200.000, zbog kršenja prava na finansiranje troškova odbrane i narušavanja principa jednakosti 400.000, a zbog namernog odugovlačenja procesa 500.000 eura.

Šešelj, na kraju, traži i 100.000 evra zbog suđenja za djelo nepoštovanje suda koje nije propisano Statutom MKSJ i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Vojislav Šešelj je skoro devet godina u haškom pritvoru, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo, pa je zahtijevao i da ga pregledaju ljekari iz Srbije, na šta je Tribunal pristao i omogućio mu da ga u Pritvorskoj jedinici posjeti tim ljekera po njegovoj želji, za šta troškove snosila država Srbija. Prema izjavama tih ljekara Šešeljevo zdravlje je ozbiljno narušeno.
XS
SM
MD
LG